петък, 9 март 2012 г.

Маги Гигова: В Бали попаднах на местна принцеса

Боряна АНТИМОВА

Магдалена Гигова е един от култовите ни лайфстайл и адвенчър журналисти, желан и престижен гост на всяко светско събитие. Читателите я свързват с най-интересните и вълнуващи светски репортажи и интервюта във в. “Нощен Труд” и в. “Дневен Труд”. В момента оглавява отдел “Стил” на в. “Преса”. Член е на ФИДЖЕТ – Световната федерация на пътуващите писатели и Световния алианс на пътуващите писатели. 
Автор е на няколко книги. „Франджипани и фаранги – две българки при жените-жирафи в Бирма” е в съавторство с Милена Димитрова. За да напише втората си книга - „Звънчето на джебчийката” – Маги се превъплъщава като джебчийка и навлиза в тъмните дебри на подземния свят. В книгата са публикувани журналистическите й разследвания за българските крадли по света, за износа на жени за Македония, компаньорките и клошарите ни в Италия и продажбата на шенгенски визи от френския консул в София. Последното става причина за уволнението на посланик Доминик Шасар. „Маги, от Магелан” е с пътеписи от пътешествията й из екзотични страни. Предстои излизането на „Новите пътешествия на Маги, от Магелан” – разказите и приключенията продължават... Премиерата на книгата е на 27 март от 19 ч. в клуб „Библиотеката”.



-Маги, кое е по-голяма тръпка за теб - да видиш нови места и хора, или да ги заснемеш и опишеш?
-Ще ти отговоря с вица за внука на бай Ганьо, инж. Ганев,  който след корабокрушение попаднал с Клаудия Шифър на самотен остров, тя се влюбила безумно в него, но той... станал импотентен. Защото нямало на кого да се похвали, че е с Клаудия Шифър на самотен остров… Така че да разкажеш за пътешествието, като го съпреживееш отново, си е част от магията. Но няма по-голяма магия от предвкусването на приключението и пълното потапяне в него.

-Откога ти е тази страст - пътешествията?
-Както е прието да се отговаря – от най-ранна детска възраст. Аз съм „наследствено обременена”. За последно баба ми катери малките Алпи  на 82 години, месец преди да си отиде. Израснала съм с разказите й за пътешествия, които за 45 години са й били забранени, и може би затова жаждата, която ми предаде, е толкова голяма. А и любопитството към света, нови хора и култури поддържа човека жив.

-Броила ли си колко страни си обиколила? Имаш ли си вкъщи карта, на която със знаменца да отбелязваш местата, където си била?
-Държавите са 66 засега. Според мен, крайно недостатъчно. Нямам нужда от карта със знаменца. Всеки спомен е закарфичен здраво в ума и сърцето ми. Защото аз инвестирам в спомени.

-Най-шантавото нещо, което ти се е случило?
-Ох, да беше само едно… В Индия се бях запознала със семейство балийци. Сприятелихме се, разменяхме имейли. Когато попаднах на остров Бали, им се обадих. Изобщо нямах представа кого познавам. Ели и Багус ме взеха от хотела и се извиниха, че имат семеен ангажимент – трябвало да отидат на нещо като кръщене. Посвещаване на дете в балийската версия на индуизма.

Разбира се, че исках да ги придружа! Кога ще попадна на подобна церемония. Семейният храм се оказа с размерите на мавзолея, а когато влязохме, всички паднаха по очи. „Кажи им да станат, аз съм проста българска журналистка, не съм принцеса”, започнах да се бъзикам с Ели, но тя скромно отвърна: „Не, принцесата съм аз”. Оказа се ,че е член на балийското кралско семейство...



-Твоето нереализирано пътешествие-мечта?
- Толкова много страни, а толкова малко време, пари и възможности.... Ще ми се да обходя цяла Южна Америка, Великденските острови, Галапагос и Ушуайе, да стигна до Австралия, Нова Каледония и Фиджи... Ох... 

-Ти си един от най-известните лайфстайл редактори и градски човек. Как се "връзва" светската суета с един див екзотичен пейзаж? Къде си повече себе си?
- Изобщо не съм сигурна, че в светската джунгла зверовете са по-малко опасни. Когато не съдиш хората и ги приемаш с открито сърце каквито са, няма начин да не ти отвърнат със същото. И тогава средата няма никакво значение. Както знаят хората, прочели предишната ми книга „Звънчето на джебчийката”, съм ходила на „гурбет” с български крадли в странство,  при нашите компаньонки в Тоскана, при момичетата, които продават като добитък в Тетово и нямах проблеми нито с вписването, нито с общуването. Просто всеки нов човек, нова история, ново познанство е също толкова голямо приключение, колкото пътешествието до екзотична страна. Затова ще продължавам да пътувам. Във всякакъв смисъл.

 
ЗА КНИГАТА И... КУПОНА

 Посягате към книгата „Новите пътешествия на Маги, от Магелан”? Честито! Вие вече спечелихте! Взимате книга, а печелите незабравим воаяж из далечни страни и кътчета, за чието съществуване дори не сте подозирали. Разходката с Магдалена Гигова засега е само на хартия, но апетитът идва с яденето. А „Новите пътешествия...” имат хрупкава коричка и ухаят на екзотични подправки. Авторката поднася  приключенията си заразително,  питателно и цветно, с любопитни факти на вкус и хумор колкото поеме. Как да устоиш?!

„Нужно е съвсем малко, за да почувстваме реалността, бавно и с любов да галим дремещия до нас домашен любимец, докато крачим, летим, яздим, плаваме с Маги в нейните пътешествия по стъпките на бай Ганьо във Виена, а после до Аруба и Момбаса, до Дамаск и Маракеш, Ла Валета и Гоа”, пише в предговора си към книгата издателката Светлана Тилкова-Алена и добавя: ”Фантазията ни засища своя глад за приключение.

Превръщаме се в откриватели на хора и земи, които времето още не ни е отредило за познаем извън страниците на пътеписа. Приятно пътешестване и не съжалявайте, когато стигнете края, защото всеки край обещава продължение”, завършва Алена.

„Новите пътешествия на Маги от Магелан” на 424 страници с над 200 авторски снимки ще ви отведе при дивите племена в индийския щат Гуджарат и индианците ембера на езерото Гатун в  Панамския канал, от остров Бонеър в Карибско море до Молукските острови в морето Банда, ще скачате с масаите в кенийските резерват Цаво или ще яздите камила с берберите край Дуз.

Книгата „Новите пътешествия на Маги, от Магелан” на издателство „Арос”, ще тръгне официално към читателите на 27 март от 19 часа в клуб „Библиотеката”. И понеже времената на криза предполагат стимулиране на свободната инициатива и конкуренцията, първите 50 сдобили се с безценното томче ще получат подаръчен комплект от „Рефан” на стойност по-голяма от цената на книгата.

За първи път в историята на литературата при представянето ще бъде правен бодиарт върху... тялото на спонсора. Разбира се  не става дума за д-р Ангел Енчев, също допринесъл с щедростта си за излизането на пътеписите. Не че пластичният хирург има от какво да се срамува...

Художникът Иван Яхнаджиев ще рисува артистичен прочит на географски карти върху изваяните мускули на Мерлин Арнаудова – бизнесдама, но и световна рекордьорка на 100 метра за ветерани и шампионка по бодифитнес.

От „Огнена хризантема” обещават безопасно, но зрелищно светлинно шоу около пърформанса. А понеже, като светски репортер авторката е била на доста отегчителни събития, Маги Гигова обещава минимално количество речи и максимално много приятни разговори и забавления. Което не изключва изненадите...


"НА ЕДИН ЛЪВ РАЗСТОЯНИЕ" - ОТКЪС ОТ КНИГАТА
ИКАР ЗА МАГИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар